گردشگری جامعه بنیاد در ایل قشقایی تیره هیبت لو

ساخت وبلاگ




باسلام

دوست عزیز جهت ثبت نام در تور ایل قشقایی به سایتwww.nomadscbt.com

مراجعه نمایید ویا به

با شماره ها ی 09176160131ویا09336542149 و 09172438470تماس حاصل نمایید

ایمیل بزنید [email protected]

شماره های تماس

مسئول هماهنگی :09336542149

مسئول هماهنگی مسافران خارجی :خانم فاضل

تماس :09358752818

ایمیل :[email protected]

[email protected]

مدیریت :علی اکبر امیری

09176160131

[email protected]

اولین گردشگری عشایری با الگوی جامعه بنیاد در تیره ی هیبت لو ازطایفه ی ششبلوکی ایل قشقایی در کتاب جهانی گردشگری ملل متحد UNWTO به چاپ رسید، شایسته ترین چهره در این زمینه را کسی جز آقای علی اکبر امیری مدیر این جامعه بنیاد ندیدیم.

علی اکبر امیری متولد سال 14/12/45 محل تولد شیراز ملیت ایرانی،ایشان عضو رسمی سپاه پاسدران انقلاب اسلامی ،فعال محیط زیست و مدیرعامل صندوق معیشت پایدار تیره هیبتلو، مجری و مدیر پروژه گردشگری جامعه بنیاد عشایر تیره هیبتلو از طایفه شش بلوکی ایل قشقایی بوده اند .

در شبی سرد زمستانی در دامنه های جنوبی زاگرس به زندگی سلام گفت در سال هفتم زندگی آموختن درس راشروع کرد و پس از گذراندن دوره های تحصیلی در سالهای آخر دبیرستانش که مصادف با شروع جنگ بود طبع ماجرا جویی و عرق ملی و مذهبی اش او را روانه جنگ نمود ایشان در پنج عملیات حضور داشت و به علت سابقه درخشانش بدون یک روز آموزش جذب سپاه پاسداران گردید و لباس رسمی را بر تن کرد .در این نهاد در پست های مختلفی از جمله پذیرش و مسیولیت نواحی مختلف را بر عهده داشته و پس از پایان جنگ و ادای دین، ایشان به شغل ازاد مشغول و مدتی به کشاورزی و سپس وارد عرصه محیط زیست گردیدند.امیری میگوید بیاد دارم از کودکی هنگام عبور از ایل افرادی دوربین به دست در کنار ایل راهها زندگی عشیره ای را ثبت و ضبط میکردند و این احساس را داشتم که این زندگی برای بسیاری از مردم دارای جاذبه میباشد.
با ادامه فعالیتهای زیست محیطی برای حفاظت از قلمرو ها، مراتع و حیات وحش مناطق مختلف و از بین رفتن داشته های ایلم از جمله سبک زندگی و آداب و رسوم و طبیعت بی نظیری که روزگاری مخمل سبز چمنزارهایش و چشمه ها و رودهای روانش، آهوان دشتهایش روح هر بیننده ای را جان میداد را به عیان میدید، در پی راهی بودم تا شاید حل مسئله نماییم تا سپس طرحی را نوشته و با اندک حمایت دفتر SGP (دفتر تسهیلات محیط زیست جهانی ) وسرکار خانم فرشته فاضل بخششی (مشاور طرح که پایان نامه ایشان بر بومی سازی الگوی جامعه بنیاد در ایران بود ) تسهیلگری موسسه سنستا (موسسه توسعه پایدار و محیط زیست ) در قالب صندوق معیشت پایدار تیره هیبتلو اجرا نموده که این روند هشت سال به طول انجامید و در این سالها حمایت خانواده ام بخصوص همسر بردبار و فداکارم فوزیه امیری دلگرمی مرا برای ادامه راه دو چندان میکرد و امروز نیز مفتخریم که یکی از مدلهای بی نظیر گردشگری را برای اولین بار با موفقیت اجرا و به ایران و جهان معرفی نمودیم که میتواند الگوی موفق جهت پایداری زندگی ایلی و محیط زیست باشد .آنچنان که امروز به عنوان الگوی نمونه کشوری به سازمان جهانی گردشگری UNWTO معرفی شده ایم .

پ ن : طبیعت گردی جامعه بنیاد، الگویی است که در آن فعالیت های گردشگری توسط مردم بومی و محلی در منطقه هدف ارائه و مدیریت می گردد و منافع آن بطور مستقیم و یا از طریق صندوق های معیشت پایدار که به منظور توانمندسازی و تامین معیشت پایدار عشایر کوچرو تاسیس شده است به جوامع بومی و محلی ذیحق باز میگردد.

اکوتوریسم جامعه بنیاد در قلمروهای عشایری، الگوی مناسبی برای شناخت طبیعت بکر، حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی، آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم زندگی کوچ نشینی و ارتباط آن با حفظ طبیعت است. این الگو ضمن ارتقاء وضع معیشتی جامعه و مفهوم قرق های بومی ترویج فرهنگ حفظ منابع طبیعی را به دنبال دارد. (ICCAs)

/ به نقل از فشفایی انلاین/

ایل قشقایی از شش طایفه تشکیل شده است. هر طایفه تعدادی تیره دارد که جمعیت هر تیره نیز 250نفر یا بیشتر است. این جمله در معرفی ایل قشقایی را علی اکبر امیری که اکنون مدیرعامل یکی از صندوق های معیشت پایدار در تیره هیبت لو از طایفه شش بلوکی ایل قشقایی دراستان فارساست، می گوید. علی اکبر امیری مدیر صندوق توسعه اقتصادی و فرهنگی طایفه هیبت لو در ایل قشقایی یکی از فعالیت های توسعه ای و فرهنگی خود را در راه اندازی پروژه های گردشگری جامعه بنیاد در ایل قشقایی اعلام کرده است. او نخستین عضو جامعه عشایری است که فعالیت های هدفمند گردشگری را به منظور توسعه اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی به تیره هیبت لو در ایل قشقایی شروع کرده است.

امیری می گوید: هدف این است که با راه اندازی گردشگری عشایر سطح درآمد و معیشت خانواده های عشایری را بالا برد تا اعضای یک تیره قشقایی مجبور به ترک زندگی عشایری و مهاجرت به شهرها نشوند. به گفته این عضو جامعه عشایری ایران در ایل قشقایی، زندگی عشایری ویژگی های فرهنگی و آداب و رسوم خاص خود را دارد که با مهاجرت اعضای تیره به شهرها آداب و رسوم زندگی عشایری نیز از بین می رود. امیری تأکید می کند: خطر مهاجرت از زندگی عشایری به شهرهای بزرگ به دلیل آشنا نبودن با مهارت های زندگی شهری ایجاد معضلات بیشتر در جامعه است. وی گفت: تیره هیبت لو در عشایر قشقایی نیز به دلیل بالا بردن سطح رفاه خانواده های عشایر تصمیم گرفت تا با راه اندازی گردشگری عشایر و راه دادن گردشگران به زندگی ایل بتواند درآمد ناشی از خدمات گردشگری را به جامعه عشایری تزریق کند و با عرضه تولیدات دامی و صنایع دستی ایل به این گروه از گردشگران با ایجاد درآمد برای خانواده های عشایر علاقه آنها به ماندگاری در ایل را بیشتر کنیم و همچنین جاذبه های زندگی عشایری را در اختیار علاقه مندان به فرهنگ و سنت های این بخش از جامعه ایران بگذاریم.

امیری همچنین درخصوص کمک های سازمان ملل به پروژه گردشگری او در ایل قشقایی می گوید: با همکاری دفتر توسعه و عمران سازمان ملل در پروژه های خرد (GEF) مبلغ 25میلیون تومان دریافت کردیم تا امکانات اولیه فنی و گردشگری و راه اندازی یک سایت اینترنتی را به منظور معرفی جاذبه های گردشگری ایل قشقایی ایجاد کنیم. وی یکی از نکات مثبت در ایجاد گردشگری عشایر را قرق محدوده زندگی عشایری که پذیرای گردشگران است به منظور حفظ گونه های گیاهی و قوی ترشدن مراتع و غنای آنها که موجب پایدار شدن حفاظت از طبیعت و افزایش درآمد ایل قشقایی می شود دانست و گفت: قرق شدن مراتع موجب رشد بیشتر گونه های گیاهی و افزایش پوشش مرتع و در نهایت احیای مراتع می شود.

مدیر صندوق معیشت پایدار تیره هیبت لو در ایل قشقایی درخصوص اداره این صندوق می گوید: ایجاد این صندوق موجب بالا رفتن سطح درآمد خانواده ها می شود و درآمد ناشی از گردشگری نیز به طور مستقیم به صندوق معیشت پایدار تیره قشقایی می رود.

وی با اشاره به اینکه فصل گردشگری ایل پیش تر در ماه های فروردین و اردیبهشت بود افزود: گردشگرانی که پیش تر از داخل ایل بازدید می کردند راهنمای محلی نداشتند و خدمات ارائه شده به گردشگران نیز دارای استاندارد نبود. درحالی که با ایجاد گردشگری ایل که برای نخستین بار در ایران به صورت هدفمند انجام می شود گردشگران می توانند با برخورداری از راهنمای محلی آموزش دیده در ایل با برخورداری از محل اقامت در سیاه چادرهای عشایری ویژه گردشگران با نحوه پذیرایی، غذاهای سنتی، موسیقی قشقایی و آداب و رسوم و فرهنگ ایل قشقایی و نحوه زندگی عشایری به صورت مشارکتی آشنا شوند.

خدمات ارائه شده به گردشگران در ایل نیز شامل صبحانه، ناهار و شام با غذاهای محلی است. حتی برنامه هایی برای گردشگران درنظر گرفته ایم تا آنها از اقامت در ایل لذت بیشتری ببرند. این برنامه ها نیز عجین شده با زندگی عشایری است. مثلا گردشگران می توانند در برخی ساعات روز به شیردوشی، قالیبافی، تهیه ماست و کره و محصولات عشایری بپردازند.

وی با اشاره به اختصاص مبلغی از درآمدهای گردشگری به صندوق معیشت پایدار تیره می گوید: مبلغ دریافتی از گردشگران براساس خدمات دسته بندی شده است که این مبلغ نیز برای هر گردشگر از 50تا 100هزار تومان برای یک روز محاسبه شده است تا گردشگران بتوانند از خدمات مناسب خود برخوردار شوند. علاوه بر این مبلغ 20هزار تومان نیز برای واریز به صندوق معیشت پایدار تیره قشقایی دریافت می شود تا صرف قرق مراتع و کمک به زنان بی سرپرست و خانواده هایی که از اقتصاد ضعیفی برخوردار هستند شود.

به گفته امیری اکنون سه منطقه ییلاقی، میان بند که راه کوچ و مورد استفاده برای قشلاق ایل است در زمستان و منطقه ییلاقی بهار و تابستان که در آباده و اقلید فارس قرار دارند به همراه مناطقی از فیروز آباد و فراش بند در استان فارس و در دامنه های زاگرس است که دارای کوه و تپه و دشت است در دو فصل معتدل سال به عنوان مناطق هدف در گردشگری ایل معرفی شده اند. امیری می گوید: می خواهم زندگی عشایری در ایل قشقایی حفظ شود. می خواهم شرایطی فراهم شود تا جوانان ایل قشقایی زندگی عشایری را به مهاجرت به شهرهای بزرگ ترجیح دهند.

به گزارش مدير عامل صندوق معيشت پايدار تيره هيبتلو، أجراي قرق هاي بومي كه يكي از أهداف گردشگري جامعه بنياد تيره هيبتلو ميباشد با موفقيت در حال اجراست.

براي انجام اين قرق ها با مشكلات بسياري از جمله :استفاده از مراتع تيره توسط دامهاي روستاييان هم جوار -در بر داشتن هزينه بالاي قرق بومي - كوچ زود هنگام بدليل خشكسالي و كمبود علوفه دامي و رويش بهمن در قشلاق -كوچ بشكل ماشيني و ... دست به گريبان بوده ايم ، اما با اين وجود با همكاري منابع طبيعي استان و شهرستان اقليد قرق مراتع به خوبي تا أواسط ارديبهشت أجرا ميگردد.امروز اولين گروه از عشاير كوچرو تيره وارد ييلاق شده و همكاري خود را با قرق بانهاي ما آغاز نموده اند. ضمن اينكه گردشگري جامعه بنياد نيز أجراي تورهاي خود را در ييلاق تيره از امروز آغاز نموده است.

شیما امیری | تعاون و الگوی جامعه بنیاد

تعاون، نوعی همکاری سازمان یافته مبتنی بر قواعدی خاص است که در پرتو مشارکت، همکاری و کمک متقابل مردم، نتایج اقتصادی معیّنی از آن انتظار می رود. این نتایج، حاصل مردم گرایی و شرکت دادن همه جانبه مردم در اداره امور جامعه است.

تعاونی ها به موجب بهره گیری از مدیریت مشارکتی حضور عامه مردم و اصل خودیاری، کانون های اقتصادی مردمی هستند که یک جریان بالنده اقتصاد سالم را تشکیل می دهند؛ جریانی که مبارزه و پیش گیری از آلودگی های اقتصادی مانند احتکار، تورّم، واسطه گری و گران فروشی را در دستور کار خود قرار می دهد و مردم را به عنوان گروه های فعال اجتماعی، در فرآیند توسعه اقتصادی، سهیم می سازد.

تعاونی ها، واحدهای کوچک اقتصادی ویژه ای هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، در تولید ملی، کارآفرینی و جذب نیروی کار، با افراد جامعه مشارکت می کنند و غالبا مالکیت مستقلی دارند. در واقع، تعاونی ها، سازمان هایی مردمی هستند که از سوی خود اعضا و با اختیار کامل آنها تشکیل و منطبق با اصول بین المللی تعاون اداره می شوند.

درکنار آشنایی باتعریف تعاون جای بسی تامل دارد که الگوها و کسب و کارهای مشابه و متفاوت را نیز بشناسیم .شاید این روند ما را در کمک به انتخاب درستی از فرایند کسب وکار راهنمایی کند .در این تعاریف میتوان الگویی درونزا را معرفی نمود که بی شباهت به فعالیت تعاونی ها نیست اما تفاوتهایی را نیز در برمیگیرد.این مدل میتواند در هر جامعه ای اعم از شهری ، روستایی، عشایری به اجرا درآمده و تجربه چنین الگویی نشان داده موفقیت امیز نیز خواهد بود . اما مهمترین معیارو شباهت این الگو مشارکت مردمی است.درالگوی جامعه بنیاد طراحی مدل ، تصمیم گیری و اجرا با مردم است و مشارکت همه جانبه مردم رامیطلبد و علاوه بر جنبه اقتصادی کسب و کار تاکید بر حفظ محیط زیست از اصول و اهداف اصلی آن است .این امر در کنار مرحله طراحی مدل میتواند یکی از تفاوتهای الگوی جامعه بنیاد با تعاونی باشد .در این الگو مردم مجری کار هستند ،مردم الگو را طراحی میکنند و مردم برای امور خود تصمیم میگیرند .اما شاید چالش برانگیز ترین تفاوت تعاونی ها با الگوهای جامعه بنیاد تقسیم سود است .در تعاونی ها تقسیم سود با میزان سهم و سرمایه گذاری رابطه مستقیم دارد اما در الگوی جامعه بنیاد سود هم بطور مستقیم و هم بطور غیر مستقیم بین مردم تقسیم شده و صرف امور داخلی خود مردم میشود و بدلیل کوچک مقیاس بودن جهت راه اندازی کسب وکار با این مدل نیازی به سرمایه گذاریهای کلان نیست . لذا بسط و گسترش چنین الگویی با همکاری تعاونی ها بدلیل شباهت سازمانی میتواند در راه اندازی کسب و کارهای خرد و توانمند سازی جوامع موثر باشد .مشارکت مردمی و تعاون شرط ضروری برای پایداری توسعه میباشد .

و اما انتخاب با شماست !!

شیما امیری

سردبیر محیط زیست و گردشگر قشقایی آنلاین





باغ موزه قصر

مسافر خانه جعفری (تیمچه )در آباده

این مسافر خانه سالهای زیادی محل استراحتگاه مردان عشایر طوایف مختلف بوده ومحل امنی برای آنان محسوب می شده است و آنان شب را در آن سپری می کردند .صاحب آن مرد کهنسالی به نام شکر اله جعفری است که خاطرات زیادی را از مردان ایل دارد او 85سال سن دارد .قریب 50 سال است که مدیریت این مسافر خانه را بعهده داشته ودارد مسافر خانه ای که آن زمان تیمچه ممی نامیدند .د

ایل بزرگ قشقایی...
ما را در سایت ایل بزرگ قشقایی دنبال می کنید

برچسب : گردشگری جامعه بنیاد ایل قشقایی,گردشگری جامعه بنیاد,گردشگری جامعه بنیاد عشایری,گردشگری جامعه بنیاد عشایر, نویسنده : cmirzaie9 بازدید : 268 تاريخ : دوشنبه 17 آبان 1395 ساعت: 13:13